Любимият ми домашен микс от подправки

Home  >>  Други  >>  Любимият ми домашен микс от подправки

Любимият ми домашен микс от подправки

 

При гостуването ми на вестник “Всико за семейството”, споделих своето разбиране за здравословно хранене. Най-общо казано, за мен това е домашно приготвената храна, без полуфабрикати, без колбаси и изкуствени овкусители. Стремя се да използвам добри масла за готвене, естествени сушени подправки (не употребявам готовитете миксове, които съдържат мононатриев глутамат), не купувам готови десерти и предпочитам да замеся хляба си, вместо да го купя от пекарната.

Любимият ми домашен микс от подправки

Как да си приготвим домашен микс от подправки?

Дълго време търсих на пазара готов универсален микс от подправки, който да включва само естествени съставки. Оказа се, че преобладават такива, включващи в състава си мононатриев глутамат. Ако не сте запознати, това е бял кристален прах, който се използва ширко като овкусител.  Разпространен е като по-евтин вариант за овкусяване на храната, в сравнение с използването и комбинирането на различни билки и подправки. Ще го срещнето като овкусител /Е621/  в съдържанието на чипс, царевични пръчки, колбаси, готови супи, бульони и др. Апетитният, наситен вкус на китайските ястия също се дължи на този овкусител. Предозирането му е известно като “синдром на китайския ресторант” и е свързано с гадене, световъртеж, слабост, пристъпи  на мигрена, преяждане и наднормено тегло.

Неприятно звучи, нали? Защо да си го причиняваме тогава? Направата на универсален микс от сушени билки е повече от лесна и достъпна. А основното предимство на приготвянето му дома е, че можем да избираме и контролираме използваните съставките.

Любимият ми домашен микс от подправки

Любимият ми домашен микс от подправки

Днес ще ви споделя моята любима комбинация от подправки, към която сериозно се пристрастих и вече използвам за овкусяване на салати, ястия, месо, печени зеленчуци, брускети и каквото ви хрумне. Харесва ми усещането, че знам какво точно има в нея и че мога да  комбинирам вкусовете според личните си предпочитания. Съставките са сушен босилек, риган, мащерка, розмарин, чесън на прах, лук на прах, лют пипер на люспи. Не добавям сол, тъй като предпочитам да преценя количеството й според храната, която ще овкусявам. Поставям изброените съставки  в блендер и пулсирам няколко пъти, за да станат по-фини и да се комбинират добре. След това насипвам в подходящо бурканче с капак и разполагам с универсална комбинация от любими подправки, които подхождат на всичко. 🙂

Любимият ми домашен микс от подправки

Любимият ми домашен микс от подправки

Необходими продукти:

  • 5 с.л. сушен босилек;
  • 5 с.л. сушен риган;
  • 5 с.л. сушена мащерка;
  • 3 с.л. сушен розмарин (вкусът му е доста силен и доминиращ);
  • 2 с.л. чесън на прах;
  • 2 с.л. лук на прах;
  • 1 с.л. лют пипер на люспи (опция -в зависимост от личните ви предпочитания).

Стъпките по приготвянето са следните:

  1. Поставяме изброените съставки в блендер и пулсираме няколко пъти, докато станат по-фини и се комбинират добре.
  2. Насипваме микса в сухо бурканче с капак и използваме за овкусяване на всичко.
Любимият ми домашен микс от подправки

Любимият ми домашен микс от подправки

Да ви е сладко!

Рисунка: Пламен Петров

Рисунка: Пламен Петров

АКО НАШИТЕ РЕЦЕПТИ СА ВИ ИНТЕРЕСНИ И ЖЕЛАЕТЕ ДА ДЪРЖИТЕ СТРАНИЧКАТА ПОД ОКО:), МОЖЕ ДА НИ ХАРЕСАТЕ ВЪВ FACEBOOK ТУК

И ДА НИ ПОСЛЕДВАТЕ В ИНСТАГРАМ-https://www.instagram.com/petya_andreeva_

print

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Translate »